Wednesday

Tahukah anda berapa ukurannya?

Tahukah anda?

Jarak

1 kaki(ft) = 12 inci
1 m = 3.3 ft atau 1.09 ela
1 km = 3300 kaki
1 batu = 1.609344 km
1 batu nautika = 1.852 km

Keluasan tanah

1 hektar = 2.471054 ekar
1 hektar = 3.4749196 relung persegi
1 hektar = 10 km persegi

1 ekar = 4046.86 meter persegi (4.046.86 km persegi)
1 ekar = 0.4047 hektar
1 ekar = 1.40625 relung persegi

1 relung = 2,877.764 meter persegi (2.877.764 km persegi)
1 relung  =0.28777 hektar
1 relung = 0.71111111 ekar


Berapa ukuran berat?

Kilo
1 kilogram adalah sama dengan 1000 gram.

Pound (lb)
1 pound beratnya lebih kurang 454 grams.
1 kilogram adalah sama dengan 2.2 lbs.
Terdapat 16 ounces didalam 1 pound.

Ounce
Ounce(oz) 1 oz= 28 grams
1lb= 16 oz

Quart (qt)
Qt digunakan untuk ukur cecair.
1 qt equal to approximately 1.14 litres di Britain, or 0.95 litres in the US
Qt atau quart is so called because it is a Quarter of a Gallon.

Sila kunjungi ke blog ini untuk membaca kisah-kisah yang panas...KLIK SINI

45 comments:

  1. nak tanya sikit.. pasai sukatan ni...

    1 ekar lebar berapa meternye?

    1.3 ekar panjang berapa meternya?

    ReplyDelete
  2. - Tanah di padang maksirat
    - Tanah berkeluasan 1relong lebih,bersamaan dgn = 31.112.19 KP .
    - Hanya 15minit Dari Airpot .
    - Berdekatan dgn Pekan Kuah.
    - Sesuai dijadikan tapak perumahan / Pertanian,kalo buat aset lagi cantik .
    - Kawasan Beriklim sejuk juga , kerana boleh
    dikatakan berada di paras ketinggian atas bukit .

    Harga Jabatan Tanah Langkawi Cadangkan Pada saya ialah RM135K

    Tetapi saya Buka Pada Harga RM125K( Harga Boleh Dirunding lagi )

    Jika Berminat Boleh CALL/SMS: - 0126406010(AZIZAH)
    - 0122698082(AZMAN)

    Bro, Sorry eh promote kt sini :))

    ReplyDelete
  3. "1 ekAR = 4046.86 meter persegi atau lebih kurang 4 km persegi la"

    Salam, kenyataan ni salah lah, sila betul kan.

    ReplyDelete
  4. yeke..sory.nanti saya betulkan.nak convert km macamana?

    ReplyDelete
  5. 1 ekar = 64m x 64m = 4046m persegi

    ReplyDelete
  6. nk tnyer skit nih..
    cmna kalu
    1 ekAR = 4046.86 meter persegi
    mcm mana plak bleh
    1 km persegi = 247.105 ekar
    sedangkan 1ekar pn dah lebih dari 4046.86 meter persegi(4.04km persegi)??

    ReplyDelete
  7. maaf berlaku sedikit kesilapan.trima kasih. kalau nak ukuran yang tepat boleh pergi ke http://www.convert-me.com/en/convert/area

    ReplyDelete
  8. 1 km = 1000m
    1 km persegi (1km x 1 km) = 1000 x 1000 m. persegi
    so, 1km persegi = 1,000,000 meter persegi.
    Betul lah tu, 1 km persegi = 247.105 ekar

    ReplyDelete
  9. 162cm sama dengan berapa meter?

    ReplyDelete
  10. 162cm bersamaan 1.62meter...

    ReplyDelete
  11. kalo 2 ekar bape meter kali bape meter ek?sori..aku lembab ckit bab maths..hehe

    ReplyDelete
  12. darabkan 2 dgn 4046.86 meter persegi bro...8093.72 meter persegi..atau 8.09372 km2

    ReplyDelete
  13. as salam sume...kalau nk convert meter persegi ke kilometer persegi korg perlu bahagi dgn 1000kuasa2...bkn bahagi 1000...korg perlu igat persegi adalah meter kuasa2..

    contoh: 1km x 1km =1km persegi
    1000m x 1000m = 1000000m persegi

    cuba korg convert 1000000m persegi dgn cara bahagi 1000...dpt jawapan sama tak dgn 1km persegi??tak dpt kn??? so korg kene bahagi 1000kuasa2…

    sama juga kalau korg nk convert cm cube ke meter cube..korg perlu bahagi dgn 100kuasa3..harap jelas..

    ReplyDelete
  14. kalo 1 ekar=4046.86m2 manakala 1m2 = ?? ekar

    ReplyDelete
  15. tanah getah, kelapa sawit dn tanah ksong ad untuk dijual... jika ad pembeli yg ingin mencari boleh hubungi saya 0162415481 (ErY) ... dari satu relung hingga beribu ekar... jika berminat boleh berhbung...

    ReplyDelete
  16. BUKAN KE 1 EKAR = 43,560 KAKI PERSEGI??

    ReplyDelete
  17. sape yg pakai henpon nokia (aku pakai nokia je) cube try p kat aplikasi EXTRA>CONVERTER>AREA>FOOT²-METRE² dan taip 4,046.86 di Metre² maka hasilnye adelah 43,561.464 feet²..ni hasil darab dari NOKIA Toslite aku..hehe

    dan rasanya JABATAN PERTANIAN sendiri dh kompom bende ni kn?kn?

    ReplyDelete
  18. salam ingin bertanya 1000meter persegi , luas x kawasan tu,

    ReplyDelete
  19. 0.2 ekar mcm mne lak kiranya?

    ReplyDelete
  20. 1ekar berapa kaki persegi????? pls let me know

    ReplyDelete
  21. meter padu= m3
    meter persegi= m2
    meter tanpa kuasa utk ukuran panjang der...

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. berapa besar 1 hektar nih ek.. ada x besar tanah tesco??

    ReplyDelete
  24. Kenu,
    1000 meter persegi bersamaan dgn 10763 kaki persegi.
    Luasnya lebih kurang 3buah umah semi-d.

    SM

    ReplyDelete
  25. 6. Anon,
    Betul la 1 ekar 4046 meter persegi.
    1km persegi = 247 ekar
    247 ekar = 0.9 atau 1 km persegi...

    4046 meter persegi tu luas bukannya jarak..
    kalau direct convert kepada jarak mmg la close to 4 km... convertion yg you buat tu salah dan xboleh direct convert mcm tu.

    SM

    ReplyDelete
  26. TANAH STRATEGIK UNTUK DIJUAL

    1. Tapak kilang / industri di Kampung Sempadan Temerloh, 12 ekar sudah convert bangunan. harga RM220 k/ekar, boleh runding.

    2. Berhampiran Hospital Temerloh, 10 ekar, RM1.4 juta (boleh runding).

    3. Tanah ladang 4 ekar, berhampiran Gunung Senyum & Jengka 25, harga RM120,000 (boleh runding).

    4. Tanah kampung di Paya Kechik, Temerloh. 1 ekar RM85 k, boleh runding.

    5. Tanah getah 8 ekar suku, Kampung Berchang, jalan ke Sungai Koyan, Lipis. Harga RM230,000 (boleh runding).

    6. Tanah sawit di Kampung Awah, 7 ekar, harga RM350 k (boleh runding).

    7. Apartmen tepi pantai di Teluk Kemang. Harga RM90 k(boleh runding).

    8. Tanah lot banglo di Kampung Teluk Mahang, Batu 5 Kuantan. RM75 k / lot (boleh runding).

    * Berminat? Hubungi segera: 0199552379.

    ReplyDelete
  27. Kalau luas rumah biasa disebut: 20' x 70' @ 22' x 75' dsbnya
    kalau tanah luas 557m persegi pula dikira ikut keluasan rumah mcm di atas, brapa ukurannye?

    ReplyDelete
  28. nak tye la....1m3 bersamaan berapa ton yer..

    ReplyDelete
  29. TANAH UNTUK DI JUAL :

    1.)TANAH KEBUN GETAH DI DAERAH KULIM/BANDAR BAHARU KEDAH, KELUASAN 4 EKAR = RM 280K,

    2.)TANAH KEBUN KELAPA SAWIT DI DAERAH KULIM/BANDAR BAHARU, KELUASAN 5 EKAR = RM 280K,

    3.) TANAH KELAPA SAWIT DI BANDAR BAHARU KEDAH, KELUASAN 11RELONG/7EKAR = RM 95K/RELONG.

    BERMINAT SILA HUBUNGI EN.ADY
    0125295587 / 0135205720

    ReplyDelete
  30. UNTUK DIJUAL : TANAH LOT

    Kelebihan :
    Depan jalan .
    sesuai untuk kediaman .
    Lokasi Menarik berhampiran pantai .

    Lokasi :
    Negeri : Negeri sembilan .
    Daerah: Port dickson .
    Tempat : Kampung bharu .
    Kategori penggunaan tanah : Bangunan .
    Luas lot : 821 meter persegi / 2709.3 kaki persegi .

    Harga : Rm 120000,00

    Berminat Sila Hubungi :
    En Nizam | En Yusri
    013 363 0489 | 013 362 1053

    ReplyDelete
  31. Ada salah ni
    1 hektar = 10 km persegi tak betul.
    1 Km persegi = 100 hektar
    Jadi 1 hektar = 0.01 km persegi

    1 relung = 30976 kaki persegi
    Dulu ada ukuran rantai atau dalam sistem imperial dipanggil chain.
    1 rantai atau 1 chain = 22 ela = 66 kaki
    1 ekar = 10 rantai persegi = 43560 kaki persgi
    1 relung lak ukuran yg byk diguna pakai di Malaya. 1 relung = 2 2/3 rantai x 2 2/3 rantai = 176 kaki x 176 kaki = 30976 kaki persegi.
    Nak belajar sistem lama ini tanya pakcik2 yg kerja juruukur zaman British

    ReplyDelete
  32. Ada salah ni
    1 hektar = 10 km persegi tak betul.
    1 Km persegi = 100 hektar
    Jadi 1 hektar = 0.01 km persegi

    1 relung = 30976 kaki persegi
    Dulu ada ukuran rantai atau dalam sistem imperial dipanggil chain.
    1 rantai atau 1 chain = 22 ela = 66 kaki
    1 ekar = 10 rantai persegi = 43560 kaki persgi
    1 relung lak ukuran yg byk diguna pakai di Malaya. 1 relung = 2 2/3 rantai x 2 2/3 rantai = 176 kaki x 176 kaki = 30976 kaki persegi.
    Nak belajar sistem lama ini tanya pakcik2 yg kerja juruukur zaman British

    ReplyDelete
  33. 1 ela berapa tan?

    ReplyDelete
  34. 300 pounds bersamaan bape kg erk?please tlg reply

    ReplyDelete
  35. kalau 40 kaki tu , berapa kaki persegi ya. tq

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Kalau tanah 3.7ekar,panjang keliling berapa kaki ya,pasal nak buat PAGAR..tq

    ReplyDelete
  38. 1 ekar = 43560 kaki persegi. 3.7 ekar = 43560 X 3.7 = 161172 kaki persegi.
    punca kuasa 161172 = lebih kurang 401 kaki.
    Jadi tanah ada 4 sisi, bermakna 401 X 4 = 1604 kaki.
    Cuba check, betul tak matematik ni?

    ReplyDelete
  39. 1 hektar brapa ribu kaki persegi?
    Please help kwn2..tq

    ReplyDelete
  40. Nk tanya..300ekar tanah x 60 kaki ketinggian =berapa isipadu tanah tersebut

    ReplyDelete

Apa kata anda?